Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W piątek startuje Europejski Festiwal Smaku (PROGRAM)

Sylwia Hejno, PAF
W zeszłym roku lublinianie z upodobaniem buszowali na stoiskach i oglądali pokazy kulinarne na żywo
W zeszłym roku lublinianie z upodobaniem buszowali na stoiskach i oglądali pokazy kulinarne na żywo materiały prasowe
W chłodnawy, marcowy dzień przed meczetem w Kruszynianach czatował podekscytowany tłum. Wszyscy chcieli zobaczyć na żywo brytyjskiego następcę tronu. Po chwili książę Karol wynurzył się ze świątyni i powędrował w kierunku gospodarstwa agroturystycznego "Tatarska jurta", gdzie czekały na niego pierekaczewnik oraz pieremiacz, słynne tatarskie specjały. Teraz dobra wiadomość dla Was: W ten weekend zjecie to, co brytyjski książę, bo Europejski Festiwal Smaku odwiedzą m.in. kruszyniańscy Tatarzy.

Pieremiacze to inaczej tatarskie pierogi, faszerowane ce-bulą i indyczym mięsem. Pierekaczewnik można podawać w dwóch wersjach, na słodko i na słono. To piróg z makaronowego ciasta, rozwałkowanego na cieniutkie warstwy. A na co warto się skusić z miejscowej karty dań? Na przykład na przysmaki Tatarów z podlubelskiej Studzianki. Przygotują kozacki "płow", gęsty gulasz z jagnięciny. - Szczególnie zapraszam na pokaz bogato przyprawianej bakaliami kuchni Ormian z Zamościa czy do spróbowania starorusińskich pierogów z Hołowna - zachęca Waldemar Sulisz, komisarz festiwalu.

W festiwalowym menu znajdą się także karaimskie kybyny i nalewki, łotewskie chleby wypiekane w kamiennych piecach, zgodnie z recepturą z XII w., cała gama serów zagrodowych czy potrawy Lubelszczyzny, jak pierogi gryczane z Janowa Lubelskiego, pączki kapuściane z miejscowości Krynice i wojsławickie cymesy.

Niekwestionowaną gwiazdą festiwalu będzie dwudziestoosobowa serbska orkiestra Bobana i Marko Markovica. Z muzyką Markovica związana jest popularna legenda. Umiejętności mistrza trąbki z dziada pradziada całkowicie uwiodły urzędującego wówczas Billa Clintona. Ponieważ eksprezydent sam grał na saksofonie i był wrażliwy na muzykę, oczarowany tym, co usłyszał, wpłynął podobno na odwołanie decyzji bombardowania Serbii przez siły NATO. Historia na pierwszy rzut oka raczej dyskusyjna, ale biorąc pod uwagę inne sukcesy zespołu (wiele prestiżowych wyróżnień, stworzenie ścieżek dźwiękowych do filmów Kusturicy "Underground" i "Arizona dream"), to, kto wie?

Program 10-12.09 (plac po Farze)

Piątek, 10 września
g. 12 - otwarcie festiwalu
g. 15.15 - konkurs restauracji
g. 16.30 - lubelskie smaki
g. 19.15 - Europa na talerzu: Ismael Hernandez Suarez, Hiszpania i Kamil Kotarski, Polska: Rabo de Toro
g. 20 - koncert Kapeli ze Wsi Warszawa

Sobota, 11 września
g. 14 - smaki Orientu
g. 15 - rozpoczęcie międzynarodowego turnieju nalewek
g. 19 - Europa na talerzu: Kuchnia karaimska z Litwy i Jerzy Rogalski, Polska: pokaz pieczenia kybynów
g. 20 - koncert Boban i Marko Marković Orkestar
g. 23 - spotkanie z Piotrem Bikontem (Hades - Szeroka)

Niedziela, 12 września
g. 12 - festiwal pierogów
g. 15 - żydowskie smaki
g. 18 - Europa na talerzu: Tomasz Gołębiewski, Złote Tarasy i Zbigniew Zamielski, La Passion du Vin, Polska: Pasztet a la Singer
g. 19 - Atmosfera (koncert)

Smaki Lubelszczyzny

Kurier Lubelski patronuje siódmej edycji "Smaków Lubelszczyzny", konkursu dla szkół gastronomicznych. Tegoroczna edycja odbędzie się w restauracji Czarcia Łapa. W trakcie konkursu kapituła, której przewodniczy autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej Piotr Bikont, wybierze najlepszą potrawę zaproponowaną przez uczniów szkół gastronomicznych. Rozstrzygnięcie i wręczenie nagród nastąpi 10 września w trakcie trwania "Europejskiego Festiwalu Smaku Lublin 2010" na scenie Smaku na placu Po Farze ok. godz.15.30-16.30.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski