Błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego. Idealny przysmak na tłusty czwartek. Chrupiące faworki z piekarnika

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne chrupiące faworki z ciasta francuskiego, pieczone w piekarniku. Kliknij w galerię i zobacz, jak je przygotować. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne chrupiące faworki z ciasta francuskiego, pieczone w piekarniku. Kliknij w galerię i zobacz, jak je przygotować. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Chrupiące faworki, zwane także chrustem, to pyszny przysmak na tłusty czwartek i nie tylko. Mam dla ciebie znakomity przepis na faworki z ciasta francuskiego. Robi się je dużo szybciej niż te tradycyjne, a dodatkowo są mniej tłuste, ponieważ nie wymagają smażenia w oleju czy smalcu. Wystarczy upiec je w piekarniku. Wypróbuj przepis na błyskawiczne faworki i przekonaj się, jak wspaniale smakują.

W skrócie:

Tradycyjne faworki przygotowuje się z ciasta, które kilkakrotnie tłucze się wałkiem i składa, by nadać mu lekkości i wbić między jego warstwy jak najwięcej powietrza. Następnie należy je bardzo cienko rozwałkować, usmażyć w głębokim tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

Proponuję jednak dużo szybsze w przygotowaniu i równie smaczne faworki z ciasta francuskiego, które wystarczy upiec w piekarniku. Takie faworki z piekarnika są mniej tłuste, tańsze i łatwiejsze w przygotowaniu. Możesz zrobić je na ostatnią chwilę, tuż przed przybyciem gości. Zachęcamy też do wypróbowania ekspresowych rogalików z czekoladą z ciasta francuskiego.

Przepis na faworki z ciasta francuskiego

Czas przygotowania: 5 minut + 10 minut pieczenia,
porcja: na 24 faworki,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • ok. 1 łyżka cukru pudru.

Jak zrobić faworki z ciasta francuskiego w piekarniku?

  1. Rozłóż ciasto francuskie i pokrój je w paski.
  2. Długi pasek przetnij na pół na dwa krótsze. Każdy natnij po środku.
  3. Skręć ciasto na kształt faworków – przełóż jeden koniec ciasta przez nacięcie.
  4. Ułóż faworki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni Celsjusza przez 10 minut.
  5. Gotowe faworki posyp obficie cukrem pudrem.
Pyszne chrupiące faworki z ciasta francuskiego, pieczone w piekarniku. Kliknij w galerię i zobacz, jak je przygotować. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego. Idealny przysmak...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

kup najtaniej

Silikomart

SilikoMart Forma silikonowa CHOC GIANDUIA 4536

59,90 zł

kup najtaniej

Florina

Florina Łopatka Silikonowa Anide

8,79 zł

kup najtaniej

Zwilling

Zwilling Szczypce Do Lodu Dinner

45,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Materiał oryginalny: Błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego. Idealny przysmak na tłusty czwartek. Chrupiące faworki z piekarnika - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie