Lubelszczyzna: Trwają kontrole w sprawie soli technicznej

FAJ
Lubelszczyzna: Trwają kontrole w sprawie soli technicznej
Lubelszczyzna: Trwają kontrole w sprawie soli technicznej sxc.hu
Udostępnij:
Sól techniczna dodawana do produktów spożywczych nie jest niebezpieczna dla zdrowia - zapewnia Główny Inspektorat Sanitarny. Pracownicy sanepidu przeprowadzili ponad 15 tys. kontroli w całym kraju, podczas których zabezpieczyli dokładnie 559 111,15 kilogramów podejrzanej soli. W ich próbkach wykryto co prawda obecność m.in. ołowiu, rtęci, kadmu i arsenu, ale w ilościach, które nie przekraczają obowiązujących limitów.

Kontrolę prowadzili również inspektorzy sanitarni z Lubelszczyzny. - Pod lupę wzięliśmy hurtownie spożywcze, zakłady dystrybucji soli i przetwórstwa owocowo-warzywnego, piekarnie i duże sieci handlowe - powiedział nam niedawno Piotr Pietura, kierownik działu żywności Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie. - W dwóch zakładach z powiatu łukowskiego natrafiliśmy na sól, pochodzącą z firm objętych postępowaniem prokuratorskim. Zabezpieczyliśmy ponad tonę soli - poinformował.

Inspektorzy sanitarni zabezpieczyli też - na terenie całego kraju - 259 876,26 kilogramów produktów spożywczych tj. cebula solona w beczkach, kapusta kiszona, ogórki konserwowe, pieczywo, buraki ćwikłowe konserwowe, paprykarz wegetariański, przyprawy, gołąbki, pierogi i zapiekanki.

- Kontrole cały czas trwają - zapewnia dr Janusz Słodziński, dyrektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie.

O co chodzi? CBŚ i poznańska prokuratura ujawniły, że trzy firmy - dwie z województwa kujawsko-pomorskiego i jedna z woj. wielkopolskiego - mogły sprzedawać miesięcznie tysiące ton niejadalnej soli. Proceder mógł trwać nawet 10 lat. Z ustaleń CBŚ wynika, że firmy trudniące się nielegalnym procederem mogły rocznie zarabiać nawet 6 mln zł. Kupowały sól wypadową po ok. 30 zł za tonę i sprzedawały jako spożywczą po ok. 300 zł.


Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

J
JU
ludzie skoro ta sól nie jest niebezpieczna to może sólmy nią na dal będzie taniej ??!!!!!! a co tam niewielkie ilości OŁOWIU ,RTĘCI ,KADMU I ARSENU !!!!!
M
Markiz
No to się Pan Słodziński wypowiedział, szaleństwo
k
konsument
To nic, że robotnik chodząc w brudnych gumowcach przewalał "sól" za pomocą brudnej szufli i co jakiś czas sobie splunął obserwując jak powstała kulka "soli" stacza się z górki.
Dlaczego bada się tylko skład chemiczny "soli" a nie jej zanieczyszczenia biologiczne?
Pan inspektor sanitarny nie wie jakie przepisy obowiązują osoby mające kontakt z żywnością?
Przejdź na stronę główną Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie