- Liczymy na to, że zbiór ogórków rozpocznie się w pierwszej dekadzie marca - informuje dyrektor zakładu Mieczysław Wilkowicz.
I dodaje, że warzywa zajmują łącznie areał 7,5 ha. Pomidory, które znajdują się na powierzchni 9 ha, powinny zacząć dojrzewać pod koniec kwietnia.
W tym roku na całym areale została zastosowana nowoczesna technologia produkcji. Ogórki i pomidory uprawia się na wełnie mineralnej. Rośliny karmione są płynną mieszanką, której dozowanie sterowane jest przez komputer.
- Technologia ta pozwala uzyskać dwukrotnie wyższe zbiory pomidorów - tłumaczy dyr. Wilkowicz.
Dodatkowo, dzięki jej zastosowaniu warzywa zawierają znacznie mniej szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych: azotynów i azotanów.
- Ponad 60 domów przy Dzierżawnej wywłaszczonych. "To wejście z butami w czyjeś życie”
- Jakie trendy rządzą w tym roku na lubelskich studniówkach? Najpiękniejsze kreacje
- 31. Finał WOŚP w Centrum Kultury w Lublinie. Miasto wypełniły czerwone serca
- Trwa finał WOŚP w Galerii Olimp! [ZDJĘCIA]
- Dwa źrebaczki przyszły na świat w ostoi konika polskiego na Roztoczu
- Za nami studniówka lubelskiego Zespołu Szkół Elektronicznych [ZDJĘCIA]
Archeologiczna Wiosna Biskupin (Żnin)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?