Pracownik Perły zarażony koronawirusem. Browar wstrzymał produkcję przy ul. Kunickiego

Piotr Nowak
Piotr Nowak
Jacek Babicz/archiwum
Udostępnij:
Koronawirusa wykryto u jednego z pracowników spółki Perła – Browary Lubelskie. Część załogi została objęta kwarantanną. Browar nr 1 przy ul. Kunickiego wstrzymał produkcję.

- Czwartego kwietnia br. otrzymaliśmy informację o potwierdzeniu zakażenia koronawirusem jednego z pracowników naszej firmy. Wobec powyższego zarząd spółki zdecydował o niezwłocznym wstrzymaniu produkcji w Browarze nr 1 przy ul. Kunickiego w Lublinie. Podjęliśmy tę decyzję natychmiast informując jednocześnie Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Lublinie – informuje Andrzej Rutkowski, dyrektor generalny Perła – Browary Lubelskie S.A.

Pracownicy sanepidu przeprowadzili rozmowy z osobami, które mogły mieć kontakt z zarażonym. Część osób została skierowana na kwarantannę. Dyrektor spółki uspokaja piwoszy:

- Pragniemy podkreślić, że proces produkcji piwa jest w pełni zamknięty i wysoce zautomatyzowany, w związku z czym zaistniała sytuacja epidemiczna nie stanowi żadnego zagrożenia dla bezpieczeństwa produktu finalnego.

Nie istnieje bowiem możliwość fizycznego kontaktu pracowników z samym produktem, jakim jest piwo, czy to w trakcie jego warzenia, czy też rozlewu do opakowań

– wyjasnia Andrzej Rutkowski.

We wtorek produkcja piwa w Browarze nr 1 ma ruszyć w pełnym zakresie. Działalność spółki w pozostałych lokalizacjach odbywa się bez zakłóceń.

Poniżej publikujemy treść oświadczenia przesłanego do mediów przez Andrzeja Rutkowskiego, dyrektora generalnego Perła – Browary Lubelskie S.A.:

W związku z pojawiającymi się pytaniami ze strony przedstawicieli mediów dotyczących funkcjonowania naszej Spółki w okresie pandemii koronawirusa informujemy, że podjęliśmy szereg działań mających na celu zapewnienie pracownikom Perła – Browary Lubelskie S.A. możliwie wysokiego poziomu bezpieczeństwa w związku z pracą wykonywaną w trakcie epidemii. Za generowanie i wdrażanie rozwiązań w tym zakresie odpowiada Zespół Zarządzania Kryzysowego złożony z menedżerów wszystkich pionów, powołany w momencie wystąpienia zagrożenia epidemicznego na terenie Polski.

Na podstawie zaleceń Zespołu zostały wprowadzone m.in. następujące rozwiązania:
• umożliwienie w szerokim zakresie pracy zdalnej pracowników, jeśli tylko specyfika ich stanowiska na to pozwala;
• maksymalne ograniczenie kontaktów pracowników z osobami z zewnątrz;
• zakup na potrzeby pracowników maseczek jednorazowych oraz wielorazowych, płynu do dezynfekcji rąk, rękawic ochronnych oraz wprowadzenie obowiązku ich stosowania;
• wprowadzenie obowiązkowego badania temperatury wszystkich wchodzących na teren Spółki (pomiar dokonywany przez pracowników ochrony) na zasadach dopuszczalnych prawnie;
• wdrożenie rotacyjnych przerw w pracy w Pionie Produkcji i Logistyki w celu uniknięcia możliwości gromadzenia się większej liczby pracowników w tym samym czasie w tych samych miejscach;
• szereg działań związanych z podniesieniem poziomu bezpieczeństwa sanitarnego: wdrożenie dezynfekcji elementów często dotykanych przez wiele osób, zwiększenie częstotliwości sprzątania i dezynfekcji pomieszczeń socjalnych, wyposażenie portierni i sanitariatów w środki dezynfekcyjne, rozklejenie plakatów informacyjnych GIS oraz zasad mycia rąk.

Powyższe działania zostały zrealizowane niezależnie od obowiązujących na co dzień w naszej Spółce bardzo wysokich standardów higienicznych, wynikających z wymogów wdrożonego i certyfikowanego systemu ISO 22 000 Zarządzania Bezpieczeństwem Zdrowotnym Żywności.

Pomimo priorytetowego potraktowania prac mających na celu ochronę zatrudnianych przez nas osób przed skutkami epidemii, z oczywistych powodów nie ma obecnie sposobu na zagwarantowanie komukolwiek pełnego bezpieczeństwa. W dniu 4 kwietnia br. otrzymaliśmy informację o potwierdzeniu zakażenia koronawirusem jednego z pracowników naszej firmy. Wobec powyższego Zarząd Spółki zdecydował o niezwłocznym wstrzymaniu produkcji w Browarze nr 1 przy ul. Kunickiego w Lublinie. Podjęliśmy tę decyzję natychmiast informując jednocześnie Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Lublinie celem podjęcia działań przewidzianych w takich wypadkach, kierując się przy tym nadrzędnym poczuciem odpowiedzialności za naszych pracowników. Po informacji z naszej Spółki Sanepid przeprowadził wywiady telefoniczne ze wszystkimi osobami, które mogły mieć bezpośredni, tzw. bliski kontakt z zakażonym pracownikiem i na ich podstawie podjął decyzje o objęciu poszczególnych pracowników kwarantanną lub o braku takiej konieczności.

Od wtorku 7 kwietnia br. na części wydziałów Browaru nr 1 wykonywana jest praca w celu przeprowadzenia niezbędnych operacji technologicznych. Czynności przeprowadzone przez Sanepid, w szczególności wywiady z pracownikami ponownie uruchamianych wydziałów, wykluczyły prawdopodobieństwo bezpośredniego kontaktu z zakażoną osobą, która nie przebywała w przeciągu ostatnich 14 dni na tych wydziałach, jak również nie miała kontaktu z ich pracownikami. Od poświątecznego wtorku, tj. od 14 kwietnia br. planowana jest praca Browaru nr 1 w pełnym zakresie. Działalność Spółki w pozostałych lokalizacjach odbywa się bez zakłóceń.

Pragniemy jednocześnie podkreślić, że proces produkcji piwa jest w pełni zamknięty i wysoce zautomatyzowany, w związku z czym zaistniała sytuacja epidemiczna nie stanowi żadnego zagrożenia dla bezpieczeństwa produktu finalnego. Nie istnieje bowiem możliwość fizycznego kontaktu pracowników z samym produktem, jakim jest piwo, czy to w trakcie jego warzenia, czy też rozlewu do opakowań.

W dniu dzisiejszym specjalne pismo skierowaliśmy także do naszych odbiorców – hurtowni i sieci handlowych. Zapewniliśmy w nim, że obowiązujące w Spółce procedury umożliwiające sprawne przeciwdziałanie wszelkim sytuacjom kryzysowym pozwolą nam w pełni wywiązać się ze zobowiązań wobec naszych kontrahentów i ugruntować wizerunek Perła – Browary Lubelskie S.A. nie tylko jako odpowiedzialnego pracodawcy, ale także solidnego, godnego zaufania partnera biznesowego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wisła Kraków opuszcza Ekstraklasę

Wideo

Komentarze 5

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

l
linka

i co, produkcja działa normalnie, piwko się warzy, nie ma co w ogóle rozdmuchiwać takich sytuacji i jakąś tylko nerwową atmosferę wprowadzać

R
Rusałka

Co za bzdura, faktycznie teraz są święta. Wszędzie szukają fake newsów Uff święta uratowane będzie perełka cu[wulgaryzm]

g
goska samoska

Przecież teraz są święta wiec to dlatego nie pracują. Piwo jest bezpieczne. Perła forever

z
zozula753

Nie potrzebne sianie paniki, stop pomówieniom. Pracownik nie pracował bezpośrednio w browarze tylko jako logistyk. Piwo jest bezpieczne bo jego ważenie odbywa się bez uczestnictwa ludzi. Cytując: Nie istnieje bowiem możliwość fizycznego kontaktu pracowników z samym produktem, jakim jest piwo, czy to w trakcie jego warzenia, czy też rozlewu do opakowań – Andrzej Rutkowski."

G
Gość

Ciekawe gdzie ten chory pracownik Perły robił codzienne zakupy. biorąc pod uwagę, że vis a vis jest market Lidl? Tak samo jak policjanci z zamkniętego obok Browaru komisariatu policji, gdzie zakażonych policjantów było więcej, przez co ta placówka policji została zamknięta na amen.

Dodaj ogłoszenie