reklama

Restauracje gruzińskie w Lublinie. Nowość w centrum miasta. Kaukaskie przysmaki i gruzińska gościnność

Piotr Nowak
Piotr Nowak
Łukasz Kaczanowski
Łukasz Kaczanowski
Zaktualizowano 
Za smakiem tutejszych potraw stoją przyprawy sprowadzane z Gruzji, charakterystyczny dla kuchni kaukaskiej piec tandyr i kucharz, który jest rodowitym Gruzinem Łukasz Kaczanowski
Soczyste pierożki chinkali, kruchy szaszłyk z pieca tandyr i sycące chaczapuri adżarskie. Do tego gruzińskie wina i desery. Na kuchnię spod szczytów Kaukazu stawia Megobari, nowa restauracja w Lublinie.

Pomysłodawcą lokalu jest Sławomir Morgol, który miłością do Gruzji zapałał podczas jednej ze swoich licznych podróży. - Otwartość Gruzinów i ich kuchnia tak mnie urzekły, że postanowiłem przenieść te elementy na lubelski grunt - mówi Sławomir Morgol, współwłaściciel Megobari.

Jego wspólnikiem jest Igor Zavadskyi, na co dzień zawodnik PWSZ Zamość. Panowie poznali się podczas treningów tenisa stołowego i postanowił otworzyć własną restaurację.

- Gruzińska kuchnia jest popularna na Ukrainie. Liczyłem, że posmakuje także mieszkańcom Lublina – mówi Igor Zavadskyi. I nie pomylił się: - Jeden z klientów powiedział mi ostatnio, że jedzenie u nas jest smaczniejsze niż w Gruzji. To była dla mnie największa forma uznania.

Czytaj także

Za smakiem tutejszych potraw stoją przyprawy sprowadzane z Gruzji, charakterystyczny dla kuchni kaukaskiej piec tandyr i kucharz, który jest rodowitym Gruzinem.

Na zimne jesienne wieczory szef kuchni poleca rosół gruziński lub pikantną zupę z mięsem. Na główne danie wypada spróbować pachnące kolendrą chinkali, lula kebab lub inne mięsa prosto z tradycyjnego pieca tandyr.

Wegetarian powinna zadowolić pasta z grillowanym bakłażanem z orzechami, przyprawami i owocami granatu. Przykładowy deser to gozianaki, czyli karmelizowane orzechy włoskie z sokiem z winogron. Do posiłków somelier poleca gruzińskie wina, w tym słodkie Alazami.

Czytaj także

Właściciele mają ambitne plany, żeby rozbudować restaurację. Właśnie trwa remont lokalu po antykwariacie, który mieścił się tuż obok. Z końcem grudnia lub na początku stycznia staną tam kolejne stoliki. W planach jest także zagospodarowanie piwnic, które rozciągają się na trzy kondygnacje pod ziemią.

Latem na podwórku ma powstać także ogródek. Docelowo restauracja ma pomieścić około 90 klientów. To nie koniec. W dalszej perspektywie jest otwarcie piekarni gruzińskiej.

Megobari działa od ubiegłej środy. Lokal mieści się pod adresem ul. Świętoduska 8/U5 w podwórku kamienicy. Poza daniami obiadowymi, od rana można tam zjeść śniadanie.

Czytaj także

Rząd robi poduszkę na ewentualne spowolnienie gospodarcze

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 9

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

M
Maly
17 listopada, 19:27, Mały:

Dawno nie zostalem tak oszukany bardzo nie polecam

17 listopada, 21:35, Gość:

A można prosić o konkrety, czy tylko trolujesz?

17 listopada, 21:47, Marcin:

Nie ma co się przejmować :) na 100 % pobliska kaukaska konkurencja :) to dobrze wróży!

Pobliska restauracja jest prawdziwie gruzińska A tutaj kawaleczki przypalonego kurczaka plywaly w smietanie to był kurczak po gruzińsku 😄

M
Marcin
17 listopada, 19:27, Mały:

Dawno nie zostalem tak oszukany bardzo nie polecam

17 listopada, 21:35, Gość:

A można prosić o konkrety, czy tylko trolujesz?

Nie ma co się przejmować :) na 100 % pobliska kaukaska konkurencja :) to dobrze wróży!

G
Gość
17 listopada, 19:27, Mały:

Dawno nie zostalem tak oszukany bardzo nie polecam

A można prosić o konkrety, czy tylko trolujesz?

G
Gość
17 listopada, 19:47, Gość:

Zamuwiłem u nich kebaba a dostałem szaszłyk. A sałatka to nie była sałatka bo nawet nie było w niej sałaty. Pierożki były twarde. Zostałem oszukany i nie polecam.

Jakie zamÓwienie, taka potrawa, od kiedy to w sałatce mamy sałatę??? Czepiasz się gościu.

G
Gość

Zamuwiłem u nich kebaba a dostałem szaszłyk. A sałatka to nie była sałatka bo nawet nie było w niej sałaty. Pierożki były twarde. Zostałem oszukany i nie polecam.

M
Mały

Dawno nie zostalem tak oszukany bardzo nie polecam

G
Gość

Bardzo smaczne jedzenie i przystępne ceny. Polecam serdecznie,na pewno jeszcze wrócę.

G
Gość

Byłem z rodziną bardzo smaczny bakłażan.polecam na pewno jeszcze odwiedzę.mila i kompetentna obsługa.

d
doktor

Redaktorze , ortografia się kłania :

nie "potraf" , tylko "potraw".

Ktoś u was w ogóle czyta artykuły przed publikacją ?!

Dziennikarstwo schodzi na psy.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3