W skrócie
Wyjątkowa marchewka po koreańsku łączy w sobie chrupkość świeżych warzyw z wyrazistymi w smaku przyprawami. Ta przystawka jest idealnym dodatkiem do wielu posiłków, a także świetnym rozwiązaniem na szybki, zdrowy i smakowity lunch. W prosty sposób wprowadzisz nieco egzotycznego smaku w domowym jadłospisie. W sklepach z azjatyckimi składnikami można także spotkać różnego rodzaju gadżety kulinarne. Jednym z nich jest tarka do marchewek po koreańsku, która kroi je w cienkie niteczki. Możesz też pokroić je w słupki julienne, jednak ja szatkuję je cienkie karbowane plasterki. To usprawnia przygotowanie i jest jedynym odstępstwem od klasycznej koreańskiej surówki.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania marchewki po koreańsku
![Widok z góry na marchewkę po koreańsku z czosnkiem](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/51/0c/666ae7faf37f0_p.jpg?1718282235)
Marchewka po koreańsku – prosty przepis do obiadu
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 3 duże marchewki,
- 1/2 cebuli,
- 4 łyżki octu jabłkowego lub ryżowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka białego sezamu.
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić marchewkę po koreańsku?
Sposób przygotowania:
- Marchewki obierz, umyj i poszatkuj na tarce na plasterki.
- Cebulę umyj, obierz, przekrój na pół i poszatkuj na półksiężyce.
- W miseczce wymieszaj ocet, cukier, sól, świeżo mielony czarny pieprz, nasiona mielonej kolendry i imbir.
- Wymieszaj sos z poszatkowaną marchewką i cebulą.
- W rondelku o grubym dnie podgrzej olej. Powinien być gorący, ale nie dymić.
- Wlej olej do surówki i gdy warzywa zaczną syczeć, przykryj je miseczką na 15 minut.
- Czosnek obierz z łupin i poszatkuj na cienkie plastry. Możesz też go przecisnąć przez praskę.
- Dodaj czosnek, wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Przed podaniem posyp ziarnami sezamu.
- Marchewkę po koreańsku możesz włożyć do słoika z zakręconym wieczkiem i wstawić do lodówki. W ten sposób będzie się dalej marynować.
- Można ją zjeść w ciągu 7 dni.
Dodatki do marchewki po koreańsku
Zachęcam, aby zrobić ją kilka godzin wcześniej przed obiadem, aby smaki i właściwości marynaty zdążyły przeniknąć do marchewki, cebuli i czosnku. W oryginale marchewki polewa się olejem sezamowym, który chętnie zamieniam na olej rzepakowy. Jeśli szukasz ostrzejszych smaków, to śmiało dorzuć szczyptę suszonego chili.
Aromatyczna marchewka po koreańsku do obiadu. Tę surówkę moż...
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?