Już w marcu rusza wiosenna edycja Restaurant Week
Restaurant Week to wydarzenie, podczas którego szefowie kuchni przygotowują popisowe, trzydaniowe menu, a to wszystko w festiwalowej okazyjnej cenie. Na gości czekać będzie menu w wersji mięsnej, wegetariańskiej i wegańskiej składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru. Dodatkowo w ramach rezerwacji wszyscy otrzymają też festiwalowy cocktail. Organizatorzy zaznaczają, że wszystkie dania powstały w oparciu o najnowsze trendy.
- To będzie najbardziej sensacyjna edycja Restaurant Week, w której goście będą odkrywać wyselekcjonowane aromatyczne dania, inspirowane najświeższymi wiadomościami ze świata – zaznacza Marcin Wawrzeń, dyrektor Festiwalu.
Wiosenna edycja festiwalu odbędzie się w dniach 13 marca – 24 kwietnia, jednak wszyscy zainteresowani mogą już zarezerwować wizytę w swojej ulubionej restauracji. Nazwa wiosennej edycji #FoodNewsGoodNews ma zachęcać gości do odkrywania kulinarnych sensacji.
Jakie restauracje z Lublina biorą udział w festiwalu?
COMO
Nowe klimatyczne miejsce na kulinarnej mapie Lublina z wnętrzem zaprojektowanym zgodnie z najnowszymi włoskimi trendami. Restauracja przyjazna jest czworonogom więc przy okazji Festiwalu zabierz tu swojego psiego przyjaciela. Propozycje Chefa Tomka Tarasa w menu nadchodzącej edycji to: krem z buraków chioggia z malinami, chili, kokosem i prażonymi orzeszkami piniowymi, nastepnie: ravioli z halloumi, gruszką, szpinakiem, orzechem włoskim i roślinną śmietanką. W alternatywnej opcji menui: tatar z kałamarnicy z kolendrą, majonezem pistacjowym, chilli, szalotką i świeżym ogórkiem, na danie główne pierś z kaczki z topinamburem, jarmużem, edamame i borówkami z chilli. W obu wersjach na deser: tiramisu czekoladowe z truskawkami, imbirem i różą.
BONA
Restauracja z wyjątkowym spojrzeniem na smaki śródziemnomorskie i widokiem na Zamek Lubelski. Z okazji Festiwalu Chef kuchni Roman Budushevsyi przygotował dwie propozycje menu. W pierwszej odsłonie: smażone karczochy z puree z grillowanych bakłażanów z dodatkiem wędzonych pomidorów i migdałów, na drugie danie: przegrzebek na kremie z kalafiora, ravioli z kukurydzianym kremem z dodatkiem pomidorowej salsy, a na deser pistacjowy supreme. Druga wersja menu to: Vitello Tonnato – cielęcina z sosem z tuńczyka, kaparami, chilli i praliną pistacjową, na następnie: comber z nowozelandziej baraniny na kremie z topinamburu z sosem z czarnego kardamonu, a deser to cannoli – krem śmietankowy, mus z owoców leśnych i czekolada.
Wytrawny
To nowoczesne bistro serwujące m.in. regionalną kuchnię bazującą na produktach znanych na Lubelszczyźnie. Specjalnie na Festiwal Chef kuchni przygotował dwa warianty menu, w pierwszym: tatar z marynowanej cukinii i suszonych pomidorów, z podgrzybkiem, szalotką, kaparami i tiulem ziołowym, nastepnie: śledź w tempurze z gratin ziemniacznym, mini marchewką i emulską koperkową. W mięsnej opcji menu spróbujesz: crudo di parma z rukolą w winegrecie mango na żytniej grzance czosnkowej i prasowanego policzka wieprzowego duszonego w aromacie wędzonej śliwki z ziołową polentą i mini marchewką. Finał tej uczty to: dekonstrukcja panna cotty ze świeżymi owocami i musem malinowym.
PizzaLover
Z miłości do włoskiej kuchni – w nowoczesnym wydaniu. Nacieszysz się tu pysznymi kreacjami kulinarnymi i urokliwą atmosferą. W ramach festiwalowej przystawki: krem z pomidorów z mascarpone (menu A) lub bruschettę z musem z mortadeli z pistacjami (menu B). Danie główne w menu A to: kanapka z grillowaną ośmiornicą z sosem chimichurri, czerwoną cebulą, świeżym ogórkiem i kolendrą, a w menu B: stek z polędwicy wołowej z pistacjami i pieczonymi batatami. Na deser do wyboru: sycylijskie rurki z pistacjami i ricottą lub sernik mascarpone z ricottą i masłem pistacjowym.
Prusa 8 Lokal Kulinarny
To różnorodna kuchnia podążająca za najnowszymi trendami. Restauracja przy ul. Prusa 8 to propozycja dla fanów europejskich smaków w najlepszym wydaniu. Z okazji wiosennej edycji RestaurantWeek® w popisowym menu: bruschetta w stylu włoskim z pomidorami Pelati, oliwkami i bakłażanem (menu A), krem z topinamburu z oliwą szczypiorkową, chilli i prażonym słonecznikiem (menu B). Danie główne w pierwszej propozycji to: czerwony łosoś z kolorowym ryżem z wakame i chilli, sos limonkowy i sałatka z karczochem, a w menu B: polędwiczka w sosie grzybowym z chipsem ziemniaczanym i piklowaną dynią. W obu wersjach na zwieńczenie uczty tercet czekoladowy na kruchych ciasteczkach.
Giuseppe
Kultowa włoska restauracja przy ul. Hipotecznej 3 w Lublinie to spotkania w śródziemnomorskim stylu i kulinarna uczta od serca. Na Festiwalu podadzą włoską focaccię z rozmarynem, oliwą i czosnkiem (menu A) lub focaccię alla caprese z pomidorkami, mozarellą, oliwkami Kalamata, rukolą i sosem z suszonych pomidorów (menu B). Na danie główne propozycja wegetariańska to tagliatelle własnej produkcji z pesto pietruszkowo-bazyliowym, konfitowanymi pomidorkami i serem Grana Padano, w wersji mięsnej domowe pappardelle z krewetkami i borowikami w sosie winno-maślanym ze śmietanką. Na deser do wyboru biszkopty nasączone kawą i Amaretto z masą z serka mascarpone i cukrem pudru lub beza z bitą śmietaną, mascarpone i świeżymi owocami.
Rezerwacje kulinarnych sensacji już wystartowały TUTAJ.
- Studniówka Zespołu Szkół Ekonomicznych im. A. i J. Vetterów
- Wielki protest rolników. W woj. lubelskim odbyło się 18 zgromadzeń
- Lubelski Klub Morsów rozgrzał zimną wodę Zalewu Zemborzyckiego. Zobacz zdjęcia
- To było radosne, walentynkowe morsowanie nad zalewem Żółtańce. Zdjęcia
- Lubelscy terytorialsi złożyli ślubowanie. Zobacz zdjęcia z uroczystości
- Motor dwukrotnie pokonał Polonię. Sparingi zakończone. Zdjęcia
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?