Dodatkowo, obok przedstawiamy jej przepis, a na naszej stronie internetowej można już oglądać film z przygotowania dania przez przewodniczącego jury Dawida Furmanka z warsztatów kulinarnych „EATing”.
Drugie miejsce w tym tygodniu zajęła Krystyna Strojna za śledzie w musztardzie. Trzecie miejsce przypadło z kolei Wiktorii Chodek za przepis na roladki wielkanocne. Panie dostaną w nagrodę po zestawie produktów od firmy Stella Pack. Ich przepisy również znajdą się w najbliższym dodatku „Lublin Cafe”.
Wszystkie panie z trzech pierwszych miejsc otrzymają również wędliny i wyroby od Zakładów Mięsnych „Łmeat-Łuków”.
Przypominamy, że nasza zabawa kulinarna „Gotuj z Ku-rierem” nadal trwa. Czekamy na propozycje Czytelników „potraw wielkanocnych”. Spośród nadesłanych w przyszłym tygodniu zgłoszeń, jury wybierze trzy zwycięskie propozycje. - To ostatnie chwile na wysłanie przepisów na potrawy związane ze świętami wielkanocnymi. Przypominam, że śniadanie wielkanocne to nie tylko jajka. Czekamy na propozycje słodkości lub mięs w różnym wydaniu. Zachęcam, by wybrać się na pobliski targ i poszukać ciekawych warzyw i przypraw. Czekamy na niepowtarzalne i smaczne przepisy - mówi Dawid Furmanek, przewodniczący jury.
Do najbliższej środy czekamy na przepisy kulinarne w kategorii „potrawy wielkanocne”. Wraz ze zdjęciem przygotowanego przez Państwa dania, prosimy je wysyłać na adres mailowy: konkurs @kurierlubelski.pl. Propozycje można składać również bezpośrednio w siedzibie Kuriera Lubelskiego przy Krakowskim Przedmieściu 10/1.
Pieczona łopatka w marynacie paprykowej
Katarzyna Jaworek została zwyciężczynią cotygodniowej odsłony konkursu kulinarnego „Gotuj z Kurierem”. Przysłała nam przepis na pieczoną łopatkę w marynacie paprykowej.
Poniżej przedstawiamy jej przepis, a na naszej stronie internetowej można już oglądać film z przygotowania dania przez naszego przewodniczącego jury Dawida Furmanka z warsztatów kulinarnych „EATing”.
Pieczona łopatka w marynacie paprykowej
Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości,
7 łyżek oleju,
4 liście laurowe,
1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
1/2 łyżki papryki ostrej mielonej,
1/2 łyżki majeranku,
1/2 łyżki pieprzu,
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Olej wymieszaj z papryką mieloną, majerankiem, solą i pieprzem. Mięso zwiąż dookoła nitką. Pod nitkę włóż liście laurowe. Mięso włóż do marynaty i dokładnie natrzyj. Łopatkę przełóż do rękawa do pieczenia. Dodaj resztę marynaty. Rękaw zwiąż i ułóż na blaszce. Mięso piecz 2 godziny w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu mięso wyjmij z rękawa, zdejmij nitkę i usuń listki.
Wieprzowina jest soczysta i krucha. Można ją podawać na ciepło i na zimno. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.
ZOOPARK w Targach Lublin. Koty, psy, alpaki, a nawet węże [ZDJĘCIA, WIDEO]
Komitet Obrony Demokracji manifestował w Lublinie. "Beata opublikuj!" [ZDJĘCIA, WIDEO]
Bieg Chęć na Pięć w Lublinie: Triumfował Sebastian Smoliński [WIDEO, ZDJĘCIA]
Krystyny zjechały do Lublina świętować imieniny [WIDEO i DUŻO ZDJĘĆ]
MEMY po opinii Komisji Weneckiej. Internauci komentują
Codziennie rano najświeższe informacje z Lublina i okolic na Twoją skrzynkę mailową.
Zapisz się do newslettera!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?