Ogórki małosolne. Przepis na pyszne przetwory (WIDEO)
Zwyciężczyni otrzyma w nagrodę zestaw produktów od firmy Stella Pack, kosz upominkowy od firmy E.Leclerc oraz wyroby z Zakładów Mięsnych „Łmeat-Łuków”. Dodatkowo, na naszej stronie internetowej możemy oglądać już specjalny film z przygotowania zwycięskiego dania przez Dawida Furmanka, naszego jurora.
Druga na podium uplasowała się Marlena Lalak-Skałecka. Przesłała nam przepis na grillowanego łososia z lekkim tatarem z owoców i warzyw. Trzecia na podium znalazła się Iwona Szymula, która zaproponowała przepis na szaszłyki grillowane z marynatą do mięsa.
Pani Marlena i Iwona otrzymają w nagrodę po zestawie produktów od firmy Stella Pack oraz wyroby z Zakładów Mięsnych „Łmeat-Łuków”.
Nadal czekamy na Państwa propozycje do kategorii danie z grilla. Spośród nadesłanych w przyszłym tygodniu zgłoszeń, jury wybierze trzy zwycięskie propozycje. Nazwiska laureatów poznamy w piątkowym wydaniu Kuriera.
- Cieszę się, że nadsyłane przepisy są innowacyjne. Widać, że mieszkańcy woj. lubelskiego lubią eksperymentować w kuchni. Na grillu pojawiają się oczywiście mięsa, ale w towarzystwie warzyw. Zachęcam do przygotowywania własnych sosów i dipów. Można też wykorzystać np. mięso z indyka czy cielęcinę na grilla - mówi Dawid Furmanek, przewodniczący jury.
Czekamy na Państwa przepisy kulinarne w kategorii danie z grilla. Wraz ze zdjęciem przygotowanego przez Państwa dania, prosimy je wysyłać na adres mailowy: konkurs@ kurierlubelski.pl. Propozycje można składać również bez-pośrednio w siedzibie Kuriera Lubelskiego przy Krakowskim Przedmieściu 10/1.
Grillowany schab z salsą nektarynkowąSkładniki:
2 plastry schabu wieprzowego (ok. 25 - 30 dag)
pół nektarynki
pół czerwonej cebuli
sól, pieprz, ostra papryka, oregano
1 łyżeczka syropu z mniszka lekarskiego (może być też miód)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju do posmarowania patelni grillowej (jeśli ktoś wybrał właśnie ją, a nie klasyczny grill)
Przygotowanie:
Schab, jeśli jest w kawałku, pokroić na plastry grubości około 2,5 - 3 cm. Opłukać pod wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie, natrzeć solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki w proszku oraz oregano. Cebulę pokroić w piórka, nektarynkę w plasterki. Do miski włożyć cebulę, nektarynkę, łyżeczkę syropu z mniszka (może być też miód), odrobinę pieprzu, soli i łyżkę soku z cytryny. Potem wszystko dokładnie wymieszać i odłożyć do lodówki na około godzinę. Na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu upiec schab. Z każdej strony około 6 - 7 minut. Podawać z salsą nektarynkową.
Martwy orzeł przedni w gminie Turobin. Ktoś celowo skrzywdził zwierzę?
Zachodnia obwodnica Lublina powstaje zgodnie z planem (ZDJĘCIA, WIDEO)
Aqua Lublin. Otylia Jędrzejczak będzie uczyć pływać (ZDJĘCIA)
Plac Litewski na archiwalnych zdjęciach. Zobacz jak się zmieniał
Zapisz się do newslettera!">Zapisz się do newslettera!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?