- Ceny strasznie poszły w górę - takie sygnały otrzymujemy od naszych Czytelników. Schab wieprzowy w ciągu tygodnia podrożał z 15 zł do 25 zł za kilogram. Cena udka skoczyła z niecałych 5 zł do prawie 8 zł. Filet z piersi kurczaka do niedawna można było kupić za niecałe 10 zł. Aktualna cena waha się od 14 do nawet 24 zł. Niektóre piekarnie w ciągu paru dni podniosły cenę pieczywa o 40-50 groszy. - Co oni robią? - pytają Czytelnicy.
- W sytuacji niepewności zawsze drożeją produkty pierwszej potrzeby - zastrzega prof. Zbigniew Pastuszak, dyrektor Instytutu Nauk o Zarządzaniu i Jakości UMCS. Zdaniem ekonomisty, podwyżki mają kilka źródeł: - Skok cen jest spowodowany tym, że rzuciliśmy się do sklepów. Pamiętajmy, że rynek nie reaguje z dnia na dzień. Uzupełnienie zapasów mięsa w hurtowniach i sklepach wymagało czasu. Pierwszy etap paniki mamy już za sobą, więc ceny powinny się ustabilizować.
- Za podwyżki powinniśmy podziękować pośrednikom. Ceny wielu produktów, m.in. zbóż i wołowiny na skupach idą w dół, bo eksport wyhamował - twierdzi Gustaw Jędrejek, prezes Lubelskiej Izby Rolniczej. Zdaniem eksperta, wzrost cen nie powinien dziwić. Z powodu restrykcji nałożonych na hodowców z powodu afrykańskiego pomoru świń w ciągu ośmiu lat pogłowie trzody chlewnej w Polsce spadło z 22 do 11 mln sztuk.
Według szefa LIR, powinny zostać zniesione strefy zapowietrzone ASF, które blokują sprzedaż mięsa. Ekspert wnioskuje o otwarcie targowisk i przywrócenie sprzedaży świeżych produktów od rolników. - Jest żywność. Jeśli rolnicy nie będą mogli jej sprzedać, to się zmarnuje. To byłoby świętokradztwo - alarmuje Gustaw Jędrejek.
Przybywa pytań i skarg od konsumentów – donosi Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Interwencje najczęściej dotyczą odwołanych wyjazdów turystycznych oraz zawyżonych cen w sklepach. - Konsumenci czują się zagubieni w czasie, gdy masowo są odwoływane imprezy i wyjazdy, a ceny niektórych produktów w sklepach tradycyjnych czy internetowych szybują w górę - przyznaje Tomasz Chróstny, prezes UOKiK.
Mimo podwyżek, z olbrzymim zainteresowaniem spotkała się usługa dostawy mięsa do domu.
- Majle jakie otrzymaliśmy z zapytaniem o ofertę możemy liczyć w tysiącach. Szacuję, że w ostatniej dobie było ich od 2500 do 3000. Telefony nie przestają dzwonić - przyznaje Michał Staniszewski, właściciel hurtowni Wędlina z Lublina. Firma dostarcza swoim klientom wieprzowinę, wołowinę, drób, pieczywo i wyroby garmażeryjne od lokalnych producentów. Przedsiębiorca przyznaje, że w ostatnim czasie ceny wzrosły.
- Owszem, były chwilowe spekulacje cenowe. W ciągu pięciu dni np. cena schabu w hurcie wzrosła z 15 do 25 zł netto za kilogram. Jednakże rynek szybko zareagował na takie sytuacje i już teraz wszystko powoli wraca do normy - mówi Michał Staniszewski.
- Uważam, że większość sprzedawców nie podnosi cen z czystej żądzy zysku – twierdzi prof. Zbigniew Pastuszak. - Z doświadczeń innych krajów wynika, że szczyt epidemii dopiero przed nami, więc wielu przedsiębiorców już teraz przygotowuje się na straty związane m.in. z większą absencją chorobową pracowników lub zawirowaniami w handlu zagranicznym w przyszłości.
UOKiK monitoruje poziom cen. O drastycznych przypadkach podwyżek można informować urząd za pośrednictwem infolinii konsumenckiej (numery 801 440 220 oraz 22 290 89 16 są dostępne od poniedziałku do piątku od godz. 8 do 18) lub emailem, pisząc na [email protected]
- Kiedy to się skończy? Na pewno nie za dwa tygodnie
- Zoperowali pacjenta z zawałem i podejrzeniem koronawirusa
- Szyją maseczki dla szpitali. „Wystarczy maszyna i chęci"
- Młodzi łukowianie zaatakowali pochodzącą z Wietnamu kobietę
- Place zabaw i siłownie na powietrzu zamknięte
- Lublin w czasie epidemii: Puste ulice, place zabaw, parki
iPolitycznie - 300 milionów Putina by skorumpować Świat
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?