MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 1 kg tuszek (wcześniej skruszone), 2 l wody, 4...
fot. pixabay.com/agamaszota

Jak zrobić prawdziwy wiejski rosół? Na kurze czy bażancie zachwyci smakiem. Tych błędów nie popełniaj przy gotowaniu. Oto przepisy gospodyń

Przykładowy przepis na rosół z bażanta

Składniki: 1 kg tuszek (wcześniej skruszone), 2 l wody, 4 marchewki, 4 pietruszki, 1 seler, 1 por, 1 cebula, przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk.

Przygotowanie: Tuszki wkładamy do garnka, zagotowujemy, wylewamy wodę i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Do zimnej wody wkładamy obgotowane mięso, lekko solimy i gotujemy ok. 1,5 h. Ten zabieg pozwoli uniknąć szumowania. Po tym czasie wkładamy marchew, pietruszki, selera, pora, przyprawy i mocno przypieczoną i skarmelizowaną cebulę. Gotujemy jeszcze przez minimum 2,5 h na wolnym ogniu. Podajemy z domowym makaronem lub pierożkami nadziewanymi mięsem. Rosół z bażanta lubi zielone, więc posypujemy posiekaną natką pietruszki lub lubczykiem.

Zobacz również

Bieg w Jurczycach z edukacją o bezpiecznych wakacjach

Bieg w Jurczycach z edukacją o bezpiecznych wakacjach

W Lublinie odbył się Dzień Cebularza. Mieszkańcy zajadali się regionalnym wypiekiem

W Lublinie odbył się Dzień Cebularza. Mieszkańcy zajadali się regionalnym wypiekiem

Polecamy

Do pierwszego meczu Motoru Lublin w PKO BP Ekstraklasie został mniej niż miesiąc

Do pierwszego meczu Motoru Lublin w PKO BP Ekstraklasie został mniej niż miesiąc

Wydział Prawa KUL wśród najlepszych w Polsce

Wydział Prawa KUL wśród najlepszych w Polsce

Przewoźnicy protestowali w woj. lubelskim. Kierowcy muszą liczyć się z utrudnieniami

Przewoźnicy protestowali w woj. lubelskim. Kierowcy muszą liczyć się z utrudnieniami