6 z 6
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Przesuń w prawo aby przejść na i.pl
![Składniki: 1 kg tuszek (wcześniej skruszone), 2 l wody, 4...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/7f/94/63ef7e3862e65_o_large.jpg)
fot. pixabay.com/agamaszota
Jak zrobić prawdziwy wiejski rosół? Na kurze czy bażancie zachwyci smakiem. Tych błędów nie popełniaj przy gotowaniu. Oto przepisy gospodyń
Przykładowy przepis na rosół z bażanta
Składniki: 1 kg tuszek (wcześniej skruszone), 2 l wody, 4 marchewki, 4 pietruszki, 1 seler, 1 por, 1 cebula, przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk.
Przygotowanie: Tuszki wkładamy do garnka, zagotowujemy, wylewamy wodę i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Do zimnej wody wkładamy obgotowane mięso, lekko solimy i gotujemy ok. 1,5 h. Ten zabieg pozwoli uniknąć szumowania. Po tym czasie wkładamy marchew, pietruszki, selera, pora, przyprawy i mocno przypieczoną i skarmelizowaną cebulę. Gotujemy jeszcze przez minimum 2,5 h na wolnym ogniu. Podajemy z domowym makaronem lub pierożkami nadziewanymi mięsem. Rosół z bażanta lubi zielone, więc posypujemy posiekaną natką pietruszki lub lubczykiem.