Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rusza wiosenna edycja Restaurant Week. Jakie pyszności czekają na nas w Lublinie?

Adrianna Romanek
Adrianna Romanek
Jedno z najpopularniejszych wydarzeń kulinarnych wraca w wiosennej odsłonie. Restaurant Week wystartował 22 marca i potrwa do końca kwietnia. Tym razem o podniebienia mieszkańców Lublina zadba 14 restauracji serwujących kuchnie z różnych stron świata.

Restaurant Week 2023

Restaurant Week jest największym i jednym z najpopularniejszych wydarzeń kulinarnych w Polsce. Festiwal odbywa się od 2014 roku, a jego ideą jest promowanie lokalnych restauracji. Szefowie kuchni przygotowują na tę okazję swoje popisowe autorskie menu, które na co dzień nie jest dostępne w lokalach.

- Na rynku lubelskim działamy już od 7 lat i bardzo cieszymy się, że w tym czasie urośliśmy w siłę, co potwierdzają statystyki poprzednich edycji. Festiwal jest realnym wsparciem dla restauratorów szczególnie w tym trudnym czasie - podkreśla Magdalena Rudnicka, organizatorka Lubelskiego Restaurant Week.

Hasło tej edycji to Food Sounds Good, czyli jedzenie zawsze brzmi dobrze. Wydarzeniu przyświeca także wyjątkowa inicjatywa niemarnowania żywności.

- Od kilku lat przyświecają nam idee zero-waste. Chcemy zredukować marnowanie żywności i popularyzować szacunek do jedzenia. Edukujemy o tym gości w każdej z naszych edycji, a szefowie kuchni komponują menu, które nam w tym pomaga. Promujemy także menu wegetariańskie oraz rybne, by pokazać, że ograniczenie spożycia mięsa ma realny wpływ na środowisko. Dzięki systemowi wcześniejszych rezerwacji nie marnuje się ani trochę żywności - dodaje Magdalena Rudnicka.

W wiosennej edycji festiwalu udział biorą m.in. takie restauracje jak: Kago Sushi, Małe Indie, Frizzante, Niepospolita, Perłowa Pijalnia Piwa oraz Vinna.

Rusza wiosenna edycja Restaurant Week. Jakie pyszności czekają na nas w Lublinie?
Łukasz Kaczanowski

- Historia naszej restauracji jest podobna do historii Kopciuszka. Pochodzę z małej miejscowości i kilka lat temu zatrudniłam się jako kelnerka w jednym z lokalów Alona Than w Warszawie. Moje sukcesy pozwoliły na to, że po czasie zostałam managerką restauracji, jednak po wybuchu pandemii wróciliśmy z mężem w rodzinne strony pod miastem. Pozostając w kontakcie z Alonem zaproponowałam mu otworzenie wspólnego lokalu w Lublinie i tak powstało Kago Sushi. Teraz chcemy przede wszystkim wyróżnić się jakością, obsługą i miłą atmosferą - mówi Monika Wójcik współwłaścicielka restauracji Kago Sushi.

Alon Than to kucharz z wieloletnim doświadczeniem zdobytym w Japonii. W 2015 roku zajął pierwsze miejsce na World Sushi Cup Japan – Światowym Pucharze Sushi, więc oficjalnie jest najlepszym mistrzem sushi na świecie.

- Japońskie dania są proste, mają podstawowy skład i to daje im najlepszy i oryginalny smak. Najważniejsza jest także jakość ryb, ryż i produkty, które sprowadzamy do nas z Japonii. Menu festiwalowe tworzyliśmy z myślą o gościach, którzy wyjdą od nas zadowoleni - podkreślał Alon Than, właściciel restauracji.

Rusza wiosenna edycja Restaurant Week. Jakie pyszności czekają na nas w Lublinie?
Łukasz Kaczanowski

Jak wziąć udział w Restaurant Week i cieszyć się odkrywaniem nowych smaków?

Wystarczy wejść na stronę festiwalu zarezerwować miejsce i cieszyć się 3-daniowym posiłkiem składającym się z przystawki, dania głównego i deseru, dostępnych w dwóch wersjach - wegetariańskiego oraz mięsnego. Poniżej prezentujemy propozycje restauracji Kago Sushi.

Danie główne restauracji Kago Sushi - Yasai RamenWege Ramen z bulionem na bazie ryżu i herbaty matcha z warzywnymi dodatkami: fasolka edamame, pieczony
Danie główne restauracji Kago Sushi - Yasai Ramen

Wege Ramen z bulionem na bazie ryżu i herbaty matcha z warzywnymi dodatkami: fasolka edamame, pieczony batat, pomidorek cherry, bambus marynowany, szczypiorek, wakame.
Łukasz Kaczanowski
Danie główne restauracji Kago Sushi Ika Ma Tempura - futomaki z kalmarem w tempurze i tatarem z tuńczyka bluefinSake Kani Maki - california maki z łososiem
Danie główne restauracji Kago Sushi

Ika Ma Tempura - futomaki z kalmarem w tempurze i tatarem z tuńczyka bluefin

Sake Kani Maki - california maki z łososiem i sałatką z paluszka krabowego Łukasz Kaczanowski
Deser restauracji Kago Sushi - Daifuku IchigoRyżowe ciastka japońskie o smaku truskawki.
Deser restauracji Kago Sushi - Daifuku Ichigo


Ryżowe ciastka japońskie o smaku truskawki. Łukasz Kaczanowski
Deser restauracji Kago Sushi - Creme Brulee MatchaMus kremowy z matchą i chrupiącą skorupką
Deser restauracji Kago Sushi - Creme Brulee Matcha


Mus kremowy z matchą i chrupiącą skorupką Łukasz Kaczanowski
od 18 latnarkotyki
Wideo

Jaki alkohol wybierają Polacy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski