Rusza wiosenna edycja Restaurant Week. Jakie pyszności czekają na nas w Lublinie?

Adrianna Romanek
Adrianna Romanek
Jedno z najpopularniejszych wydarzeń kulinarnych wraca w wiosennej odsłonie. Restaurant Week wystartował 22 marca i potrwa do końca kwietnia. Tym razem o podniebienia mieszkańców Lublina zadba 14 restauracji serwujących kuchnie z różnych stron świata.

Restaurant Week 2023

Restaurant Week jest największym i jednym z najpopularniejszych wydarzeń kulinarnych w Polsce. Festiwal odbywa się od 2014 roku, a jego ideą jest promowanie lokalnych restauracji. Szefowie kuchni przygotowują na tę okazję swoje popisowe autorskie menu, które na co dzień nie jest dostępne w lokalach.

- Na rynku lubelskim działamy już od 7 lat i bardzo cieszymy się, że w tym czasie urośliśmy w siłę, co potwierdzają statystyki poprzednich edycji. Festiwal jest realnym wsparciem dla restauratorów szczególnie w tym trudnym czasie - podkreśla Magdalena Rudnicka, organizatorka Lubelskiego Restaurant Week.

Hasło tej edycji to Food Sounds Good, czyli jedzenie zawsze brzmi dobrze. Wydarzeniu przyświeca także wyjątkowa inicjatywa niemarnowania żywności.

- Od kilku lat przyświecają nam idee zero-waste. Chcemy zredukować marnowanie żywności i popularyzować szacunek do jedzenia. Edukujemy o tym gości w każdej z naszych edycji, a szefowie kuchni komponują menu, które nam w tym pomaga. Promujemy także menu wegetariańskie oraz rybne, by pokazać, że ograniczenie spożycia mięsa ma realny wpływ na środowisko. Dzięki systemowi wcześniejszych rezerwacji nie marnuje się ani trochę żywności - dodaje Magdalena Rudnicka.

W wiosennej edycji festiwalu udział biorą m.in. takie restauracje jak: Kago Sushi, Małe Indie, Frizzante, Niepospolita, Perłowa Pijalnia Piwa oraz Vinna.

Rusza wiosenna edycja Restaurant Week. Jakie pyszności czekają na nas w Lublinie?
Łukasz Kaczanowski

- Historia naszej restauracji jest podobna do historii Kopciuszka. Pochodzę z małej miejscowości i kilka lat temu zatrudniłam się jako kelnerka w jednym z lokalów Alona Than w Warszawie. Moje sukcesy pozwoliły na to, że po czasie zostałam managerką restauracji, jednak po wybuchu pandemii wróciliśmy z mężem w rodzinne strony pod miastem. Pozostając w kontakcie z Alonem zaproponowałam mu otworzenie wspólnego lokalu w Lublinie i tak powstało Kago Sushi. Teraz chcemy przede wszystkim wyróżnić się jakością, obsługą i miłą atmosferą - mówi Monika Wójcik współwłaścicielka restauracji Kago Sushi.

Alon Than to kucharz z wieloletnim doświadczeniem zdobytym w Japonii. W 2015 roku zajął pierwsze miejsce na World Sushi Cup Japan – Światowym Pucharze Sushi, więc oficjalnie jest najlepszym mistrzem sushi na świecie.

- Japońskie dania są proste, mają podstawowy skład i to daje im najlepszy i oryginalny smak. Najważniejsza jest także jakość ryb, ryż i produkty, które sprowadzamy do nas z Japonii. Menu festiwalowe tworzyliśmy z myślą o gościach, którzy wyjdą od nas zadowoleni - podkreślał Alon Than, właściciel restauracji.

Rusza wiosenna edycja Restaurant Week. Jakie pyszności czekają na nas w Lublinie?
Łukasz Kaczanowski

Jak wziąć udział w Restaurant Week i cieszyć się odkrywaniem nowych smaków?

Wystarczy wejść na stronę festiwalu zarezerwować miejsce i cieszyć się 3-daniowym posiłkiem składającym się z przystawki, dania głównego i deseru, dostępnych w dwóch wersjach - wegetariańskiego oraz mięsnego. Poniżej prezentujemy propozycje restauracji Kago Sushi.

Danie główne restauracji Kago Sushi - Yasai RamenWege Ramen z bulionem na bazie ryżu i herbaty matcha z warzywnymi dodatkami: fasolka edamame, pieczony
Danie główne restauracji Kago Sushi - Yasai Ramen

Wege Ramen z bulionem na bazie ryżu i herbaty matcha z warzywnymi dodatkami: fasolka edamame, pieczony batat, pomidorek cherry, bambus marynowany, szczypiorek, wakame.
Łukasz Kaczanowski
Danie główne restauracji Kago Sushi Ika Ma Tempura - futomaki z kalmarem w tempurze i tatarem z tuńczyka bluefinSake Kani Maki - california maki z łososiem
Danie główne restauracji Kago Sushi

Ika Ma Tempura - futomaki z kalmarem w tempurze i tatarem z tuńczyka bluefin

Sake Kani Maki - california maki z łososiem i sałatką z paluszka krabowego Łukasz Kaczanowski
Deser restauracji Kago Sushi - Daifuku IchigoRyżowe ciastka japońskie o smaku truskawki.
Deser restauracji Kago Sushi - Daifuku Ichigo


Ryżowe ciastka japońskie o smaku truskawki. Łukasz Kaczanowski
Deser restauracji Kago Sushi - Creme Brulee MatchaMus kremowy z matchą i chrupiącą skorupką
Deser restauracji Kago Sushi - Creme Brulee Matcha


Mus kremowy z matchą i chrupiącą skorupką Łukasz Kaczanowski

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski
Dodaj ogłoszenie