MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Uczta dla duszy i podniebienia. Za nami Ogólnopolski Turniej Nalewek i Kuchni Kresowej. Zobacz zdjęcia

OPRAC.:
Małgorzata Genca
Małgorzata Genca
Wideo
od 7 lat
Żeby dosłownie zasmakować staropolskich tradycji, nie trzeba umieć podróżować w czasie. W piątkowy wieczór wystarczyło odwiedzić Dwór Anna w Jakubowicach Konińskich Kolonii, gdzie miłośnicy i miłośniczki dobrych smaków biesiadowali podczas Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek i Kuchni Kresowej.

Jeśli na dobrej biesiadzie powinny być suto zastawione stoły i goście i gościnie w humorach, których nie pokrzyżowała nawet nagła ulewa, Dwór Anna ma na swoim koncie kolejną udaną imprezę. W rocznicę ćwierćwiecza działalności odbyła się tam już 16. edycja Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek i Kuchni Kresowej.

– Robimy to z pasją i dla ludzi. Kochamy to, co robimy, i kochamy ludzi, kochamy się wspólnie spotykać. Coś dobrego robimy dla ludzi, nie? W naszym przypadku tak to chyba wygląda i wiedzą o tym wszyscy tutaj – osoby nie tylko z województwa, ale i z całej Polski. Jesteśmy więc ambasadorami naszego regionu, bo mówi się o nim w całym kraju - zapewnia Kazimierz Gajek, gospodarz przyjęcia.

Do Anny i Kazimierza Gajków ustawiła się kolejka osób chcących złożyć gratulacje i podziękowania za dotychczasową działalność. Okolicznościowe medale i wyróżnienia wręczyli m.in. przedstawiciele zarządu województwa lubelskiego i urzędu miasta Lublina, a podczas licznych przemówień na telebimie wyświetlane były zdjęcia z 25 lat działalności.

Ale 16. edycja Turnieju Nalewek i Kuchni Kresowej to jednak przede wszystkim nalewki. W tym roku wymagające kubki smakowe jury testowały 76 trunków.

– Piliśmy od piętnastej do osiemnastej. Ale to była jedna trzecia tego, co dostajemy zwykle – zdarzało się przecież, że nalewek było nawet 180. Powiedziałam panu Kaziowi, że marzę o jednym: żeby być tu, z gośćmi, a nie jak w poprzednich latach wychodzić o 22, kiedy zostali już tylko twórcy nalewek. Zależało mi na tym zwłaszcza w roku jubileuszu 25-lecia Dworu Anna, bo to jest bardzo ważne – mówi Zofia Czernicka, przewodnicząca jury.

Wśród zaproszonych gości i gościń nie brakowało ważnych osób ze świata polityki i samorządów lokalnych. Jak co roku wydarzenie uświetnili również członkowie Bractw Kurkowych z całej Polski. Podniebienia zgromadzonych osób cieszyły natomiast potrawy kuchni staropolskiej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski