Ekipa filmowa razem z Karolem Okrasą pojawiła się w lubelskich lasach podczas nagrania odcinka programu "Okrasa łamie przepisy". Dania, w których główną rolę odegrała żurawina, jagoda czarna i dziczyzna, zostały przyrządzone przez znanego kucharza na terenie Uroczyska Obary oraz szkółki leśnej Bojary. Tam kucharz odegrał pokaz talentu kulinarnego.
W kulinarnym wydarzeniu wzięli udział znawcy leśnych darów i jej zwierzyny. W gotowaniu uczestniczyli: Mariusz Szabat - Nadleśniczy Nadleśnictwa Biłgoraj, Dominik Chwiej - Zastępca Nadleśniczego, Andrzej Borowiec - Dyrektor Regionalny Lasów Państwowych w Lublinie, Andrzej Kluczkowski - rzecznik RDLP w Lublinie. Wspólnie z Karolem Okrasą promowali markę Lasów Państwowych "Dobre z Lasu". Projekt ma na celu promowanie dziczyzny, miodów oraz płodów runa leśnego pochodzącego z polskich lasów.
Efekty kulinarnych zmagań będziemy mogli obejrzeć już 22 lipca na TVP1.
W swoim programie kulinarnym Karol Okrasa udowadnia, że tradycyjna kuchnia polska to nie tylko pierogi i schabowy, a też ryby zwłaszcza te słodkowodne oraz dziczyzna. Przepisy, które przekazuje są zainspirowane dawnymi czasami, ale serwuje je w odświeżonej, współczesnej wersji. Każdy program jest dedykowany regionalnej lub historycznej specjalności. Na Lubelszczyźnie Okrasa przyrządził chałkę z leśnymi owocami. Przy okazji realizacji programu kulinarnego jest zaprezentowany region i miejscowość, a prezenter razem z gośćmi w polowych warunkach przyrządza potrawę, która może trafić na stół każdej gospodyni domowej. Program "Okrasa łamie przepisy" jest realizowany od 2012 roku i co odcinek pozwala odkryć zapomnianą lub mało znaną tradycję regionalnej kuchni.
- Przenieśli się w czasie. Letnia potańcówka w skansenie. Zdjęcia
- Lubelskie burze w obiektywie naszych Czytelników. Zobacz na zdjęciach potęgę żywiołu
- Młoty poszły w ruch! Najlepsi kowale zjechali do Wojciechowa. Zobacz zdjęcia
- Za nami 3. dzień niesamowitego festiwalu. Zobacz zdjęcia
- Barwnym korowodem rozpoczęły się XXXVII Międzynarodowe Spotkania Folklorystyczne
- To więcej niż muzyka. Trwa Festiwal "Wschód Kultury - Inne Brzmienia". Zdjęcia
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?