Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Fenomenalna surówka z buraków do obiadu. Jest soczysta, zdrowa i niezwykle smaczna. Przepis na surówkę z gotowanych buraków

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Surówka z buraków gotowanych jest pyszna i bardzo zdrowa. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij zdjęcie i przejdź do galerii.
Surówka z buraków gotowanych jest pyszna i bardzo zdrowa. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij zdjęcie i przejdź do galerii. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na pyszną i szybką surówkę? Mam dla ciebie sprawdzony przepis na najlepsze buraki do obiadu. Proponuję przygotować soczystą surówkę z gotowanych buraków z dodatkiem kwaśnego jabłka, soku z cytryny i cebuli. Smakuje wyśmienicie. To także prawdziwa bomba witaminowa! Zobacz, jak krok po kroku zrobić taką pyszną i zdrową surówkę z buraków.

W skrócie

Surówka z gotowanych buraków jest pyszna i bardzo zdrowa. Wspomaga m.in. naszą odporność i trawienie. Możesz zjeść ją jako przekąskę lub podać jako dodatek do obiadu, np. do gulaszu lub kotletów mielonych. Do zrobienia surówki potrzebujesz ugotowanych buraków. Możesz kupić już gotowe lub przygotować je samodzielnie: gotuj buraki ok. 1 godziny na małym ogniu. Dobrym pomysłem jest także upieczenie buraków - wystarczy każdy burak owinąć folią aluminiową, wstawić na blaszce do piekarnika i piec, aż będą miękkie przez ok. 1,5 godz.

Zobacz w galerii wskazówki krok po kroku, jak przygotować surówkę z buraczków gotowanych.

Przepis na surówkę z buraków do obiadu

Czas przygotowania: ok. 15 minut.
Liczba porcji: dla 2 osób.
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 ugotowane buraki,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • pół cebuli,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

Jak zrobić surówkę z gotowanych buraków?

  1. Gotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na dużych, jarzynowych oczkach.
  2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  3. Jabłko umyj i obierz ze skórki, a następnie również zetrzyj na tarce.
  4. Polej całość sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem według uznania.

Właściwości zdrowotne buraków

Buraki, a dokładnie buraki ćwikłowe, to jedne z najpopularniejszych i najzdrowszych warzyw. Wspomagają naszą odporność i układ krwionośny. Stanowią źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych. Zawierają m.in.:

  • duże ilości potasu,
  • kwasu foliowego,
  • witaminy C.

- Burak ćwikłowy swoje korzystne właściwości zawdzięcza w głównej mierze dużej zawartości antocyjanów i flawonoidów (betanina i cholina), czyli barwników, którym przypisuje się właściwości zapobiegające rozwijaniu się nowotworów - czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, źródło: ncez.pzh.gov.p)

Zobacz także: Przepis na zupę krem z pieczonych buraków

Co można zrobić z buraków?

Do przygotowania potraw można wykorzystać zarówno korzeń, jak i nać. Najbardziej znane potrawy z buraka ćwikłowego to:

Surówka z buraków gotowanych jest pyszna i bardzo zdrowa. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij zdjęcie i przejdź do galerii.

Fenomenalna surówka z buraków do obiadu. Jest soczysta, zdro...

Wypróbuj też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Pij soki na zdrowie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jaki olej do smażenia?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Fenomenalna surówka z buraków do obiadu. Jest soczysta, zdrowa i niezwykle smaczna. Przepis na surówkę z gotowanych buraków - Strona Kuchni

Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski