W tym tygodniu zwycięzcą okazała się Ewelina Zbrońska. Wysłała nam przepis na zapiekaną białą kiełbasę w piwno- -musztardowym sosie. Zwyciężczyni otrzyma zestaw produktów od firmy Stella Pack oraz kosz upominkowy od firmy E.Leclerc.
Drugie miejsce w tym tygodniu zajął Piotr Stojny za minimazurki z powidłami śliwkowymi i masą czekoladową z dodatkiem ryżu preparowanego.
Trzecie miejsce przypadło z kolei Bartoszowi Kubitowi, który przysłał nam przepis na schab pieczony w pomarańczach z miodem.
Panowie otrzymują w nagrodę po zestawie produktów od firmy Stella Pack. Dodatkowo, laureaci trzech pierwszych miejsc dostaną kosze niespodzianki z wędlinami oraz wyrobami Zakładów Mięsnych „Łmeat-Łuków”.
W tej chwili czekamy na Państwa propozycje do kategorii danie z grilla. Spośród nadesłanych w przyszłym tygodniu zgłoszeń, jury wybierze trzy zwycięskie propozycje. Nazwiska laureatów poznamy 1 kwietnia w Magazynie Kuriera. - Rozpoczęła się wiosna. Czas zmienić menu, dlatego my zmieniamy kategorię w naszym konkursie. Polacy uwielbiają spędzać czas w ogródku, zajadając się mięsem z grilla. Czekamy na najlepsze pomysły, również dla wegetarian - mówi Dawid Furmanek, przewodniczący jury.
Do najbliższej środy czekamy na przepisy kulinarne w kategorii „danie z grilla”. Wraz ze zdjęciem przygotowanego przez Państwa dania, prosimy je wysyłać na adres mailowy: [email protected]. Propozycje można składać również bezpośrednio w siedzibie Kuriera Lubelskiego przy Krakowskim Przedmieściu 10/1.
Zapiekana biała kiełbasa w piwno-musztardowym sosie
Składniki:
1 kg białej surowej kiełbasy
0,5 kg cebuli
2 marchewki
5 liści laurowych
10 ziaren jałowca
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki miodu
1 butelka jasnego piwa
olej do posmarowania formy
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w grube piórka, marchew w słupki. Następnie naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć cebulę, marchewkę, jałowiec, ułożyć kiełbasę i każdą nakłuć wykałaczką w kilku miejscach (żeby nie popękała).
Potem musztardę wymieszać z miodem, posmarować kiełbasę na wierzchu. Między pętka włożyć liście laurowe, zalać piwem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 40 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Podawać na gorąco z chrzanem, ziemniaczkami albo pajdą wiejskiego żytniego chleba.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?