Zapewnienie bezpieczeństwa żywności jest długim, złożonym i skomplikowanym procesem – zaczynając od otrzymania wysokiej jakości płodów rolnych i pasz, po odpowiednią technologię produkcji i bezpieczną wymianę handlową. W każdej z tych struktur od wielu lat niezbędne są nowe technologie i innowacyjne rozwiązania.
15 listopada (środa) w Lubelskim Centrum Konferencyjnym odbędzie się konferencja dotycząca nowych technologii związanych z żywieniem. Zapisy na konferencję trwają do 13 listopada poprzez formularz zgłoszeniowy. Będzie również dostępna transmisja online.
Prelegenci skupią się na nowych technologiach i rozwiązaniach, nad którymi obecnie pracują podmioty z obszaru rolnictwa, żywności i żywienia oraz nad realizowanymi projektami. Będzie można dowiedzieć się w jakich instytucjach należy szukać wsparcia ekspertów, gdzie i w jakich laboratoriach można oceniać i testować innowacyjne rozwiązania, jak szukać partnerów oraz skąd wziąć pomoc doradczą i finansową.
– Inteligentna żywność (smart food), to żywność dostosowana do aktualnych i przyszłych trendów w obszarze zdrowia, żywności i żywienia, zgodnie z oczekiwaniami rynku i konsumentów, w całym cyklu wartości gospodarki obiegu zamkniętego, od gleby, poprzez uprawę, nawożenie, technologie produkcji, produkt (w tym opakowanie), dystrybucję na rynku i zagospodarowanie odpadów – informują organizatorzy.
Jakość i zapewnienie bezpieczeństwa żywieniowego to jedne z wiodących tematów polityk społecznych i gospodarczych. Żywność wysokiej jakości jest inteligentną specjalizacją województwa lubelskiego zgodnie z Regionalną Strategią Innowacji Województwa Lubelskiego do 2030 roku, a zautomatyzowane przetwórstwo spożywcze i żywność funkcjonalna inteligentną specjalizacją Lublina wpisaną do Strategii Lublin 2030.
Organizatorami konferencji są Gmina Lublin i Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, które są zaangażowane we współpracę z otoczeniem społeczno –gospodarczym, między innymi w ramach inicjatywy Klastra Lubelska Medycyna, zrzeszającego ponad 170 podmiotów związanych z szeroko rozumianym obszarem zdrowia. Podczas konferencji zostaną zaprezentowane kluczowe kompetencje w tym obszarze, które spełniają uniwersytety, instytucje badawcze oraz firmy i przedsiębiorstwa z Lublina i województwa lubelskiego.
Udział w konferencji może wziąć każdy, kto jest zainteresowany rozwojem i wykorzystywaniem technologii w produkcji żywności, przede wszystkim w obszarze lokalnym, ale także instytucje badawcze, producenci czy organizacje pozarządowe.
Konferencja będzie tłumaczona symultanicznie na język angielski.
- Dostojna jubilatka z Wierzbicy skończyła 100 lat
- Buspasy i zmiany na skrzyżowaniach. Przygotowania do otwarcia Dworca Lublin. Zdjęcia
- Giełda staroci na placu Zamkowym w Lublinie znów przyciągnęła tłumy [ZDJĘCIA]
- Ogród Botaniczny zmienił się w Park Iluminacji. Zobacz zdjęcia
- Chełm. To była udana akcja "Drzewko za surowce wtórne". Zdjęcia
- Zamek Kamieniec pobudza wyobraźnię. Warto wyruszyć tam także jesienią
Archeologiczna Wiosna Biskupin (Żnin)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?