Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Inteligentna żywność głównym tematem konferencji LubTech 2023. Zapisy trwają do 13 listopada

OPRAC.:
Aleksandra Szymczak
Aleksandra Szymczak
materały PIB w Puławach
Smart Food to żywność dostosowana do aktualnych i przyszłych trendów w obszarze zdrowia, żywności i żywienia. Zapewnienia bezpieczeństwa żywności poprzez wykorzystywanie zaawansowanych technologii będzie jednym z tematów środowej (15 listopada) konferencji LubTech Smart Food 2023.

Zapewnienie bezpieczeństwa żywności jest długim, złożonym i skomplikowanym procesem – zaczynając od otrzymania wysokiej jakości płodów rolnych i pasz, po odpowiednią technologię produkcji i bezpieczną wymianę handlową. W każdej z tych struktur od wielu lat niezbędne są nowe technologie i innowacyjne rozwiązania.

15 listopada (środa) w Lubelskim Centrum Konferencyjnym odbędzie się konferencja dotycząca nowych technologii związanych z żywieniem. Zapisy na konferencję trwają do 13 listopada poprzez formularz zgłoszeniowy. Będzie również dostępna transmisja online.

Prelegenci skupią się na nowych technologiach i rozwiązaniach, nad którymi obecnie pracują podmioty z obszaru rolnictwa, żywności i żywienia oraz nad realizowanymi projektami. Będzie można dowiedzieć się w jakich instytucjach należy szukać wsparcia ekspertów, gdzie i w jakich laboratoriach można oceniać i testować innowacyjne rozwiązania, jak szukać partnerów oraz skąd wziąć pomoc doradczą i finansową.

– Inteligentna żywność (smart food), to żywność dostosowana do aktualnych i przyszłych trendów w obszarze zdrowia, żywności i żywienia, zgodnie z oczekiwaniami rynku i konsumentów, w całym cyklu wartości gospodarki obiegu zamkniętego, od gleby, poprzez uprawę, nawożenie, technologie produkcji, produkt (w tym opakowanie), dystrybucję na rynku i zagospodarowanie odpadów – informują organizatorzy.

Jakość i zapewnienie bezpieczeństwa żywieniowego to jedne z wiodących tematów polityk społecznych i gospodarczych. Żywność wysokiej jakości jest inteligentną specjalizacją województwa lubelskiego zgodnie z Regionalną Strategią Innowacji Województwa Lubelskiego do 2030 roku, a zautomatyzowane przetwórstwo spożywcze i żywność funkcjonalna inteligentną specjalizacją Lublina wpisaną do Strategii Lublin 2030.

Organizatorami konferencji są Gmina Lublin i Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, które są zaangażowane we współpracę z otoczeniem społeczno –gospodarczym, między innymi w ramach inicjatywy Klastra Lubelska Medycyna, zrzeszającego ponad 170 podmiotów związanych z szeroko rozumianym obszarem zdrowia. Podczas konferencji zostaną zaprezentowane kluczowe kompetencje w tym obszarze, które spełniają uniwersytety, instytucje badawcze oraz firmy i przedsiębiorstwa z Lublina i województwa lubelskiego.

Udział w konferencji może wziąć każdy, kto jest zainteresowany rozwojem i wykorzystywaniem technologii w produkcji żywności, przede wszystkim w obszarze lokalnym, ale także instytucje badawcze, producenci czy organizacje pozarządowe.
Konferencja będzie tłumaczona symultanicznie na język angielski.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Archeologiczna Wiosna Biskupin (Żnin)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski