Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lubelskie na dobre! – seniorze, zapomnij o golonce. Pokochaj brokuły

Krzysztof Załuski
W tym tygodniu – o zdrowym odżywianiu
W tym tygodniu – o zdrowym odżywianiu unsplash.com/zdjęcie ilustracyjne
W naszym projekcie Lubelskie na dobre! pokazaliśmy już m.in. ofertą turystyczną Lublina i regionu. Rozmawialiśmy także o kulturze, sporcie, nauce i rolnictwie. W kolejnych odcinkach naszego cyklu zajmiemy się zdrowiem. W ubiegłym tygodniu pisaliśmy o tym, dlaczego ruch jest niezbędny dla naszego zdrowia i jaka aktywność fizyczna jest najbardziej wskazana dla seniorów. W tym tygodniu – o zdrowym odżywianiu.

W każdym kolejnym miesiącu chcemy rozmawiać na inny temat. Na każdy z nich zorganizujemy debatę prowadzoną przez dziennikarzy „Kuriera”, spotkanie na żywo transmitowane online na stronach głównych „Kuriera Lubelskiego” oraz serwisów Naszemiasto.pl w województwie lubelskim, a także w naszych mediach społecznościowych. W dyskusjach wezmą udział zaproszeni przez nas goście.

Będziemy rozmawiać także m.in. o środowisku, opiece społecznej, komunikacji, mieszkalnictwie. Już teraz zapraszamy Państwa do wysyłania propozycji obszarów, jakimi warto się zająć, o których warto dyskutować. Piszczcie do nas pod adres [email protected].

Odżywianie a koronowirus

O tym, że odpowiednia dieta i prawidłowy sposób odżywiania ma zbawienny wpływ na nasz organizm – o tym nie trzeba nikogo przekonywać. Właściwe odżywianie jest szczególnie ważne w okresie, kiedy na całym świecie zmagamy się z pandemią koronowirusa. Lekarze nie zostawiają złudzeń – wirus atakuje nie tylko starsze osoby; wśród chorych są też młodzi pacjenci. Należy jednak pamiętać, że na wzmocnienie odporności organizmu nie ma prostej i szybkiej metody. Można jednak zoptymalizować naszą odporność, stosując odpowiednią dietę. Zatem do dzieła!

Witaminy, minerały, antyoksydanty

Jesień to okres, kiedy szczególnie powinniśmy zadbać o siebie poprzez prawidłowe odżywianie. O tej porze roku łatwiej się przeziębiamy, chorujemy na grypę czy anginę. Możemy tego uniknąć. Pomoże nam w tym m.in. jadłospis oparty na produktach bogatych w witaminę C. Powinniśmy zatem jak najczęściej sięgać po grejpfruty, pomarańcze, kiwi, brukselkę, kapustę, paprykę. W nich znajduje się prawdziwe „zagłębie” naturalnej witaminy C.

Niedobór witaminy D może sprawić, że nasz układ odpornościowy również będzie osłabiony, a groźne wirusy zaatakują wtedy zwłaszcza górne drogi oddechowe. Niedobór tej witaminy może uzupełnić poprzez spożywanie tłustych ryb, nabiału, grzybów czy tofu.

Stare, babcine porady

Warto do nich sięgać. Sprawdzone kuracje sprzed lat już niejednego postawiły na nogi. Trzeba pamiętać, że wiele leków, zwłaszcza tych, które przyjmujemy bez żadnej konsultacji z lekarzem stanowi spore obciążenie dla naszej wątroby. Bezpieczniej jest wtedy używać naturalnych i w pełni bezpiecznych środków. To chociażby sok z czarnego bzu, który nie tylko łagodzi objawy przeziębienia: zwalcza gorączkę i łagodzi uporczywy kaszel, ale dzięki dużej ilości witamin i soli mineralnych wzmacnia organizm, przez co łatwiej można uporać się z infekcją. Na ból gardła może nam pomóc z kolei syrop z młodych pędów sosny, który ma działania bakteriobójcze oraz wykrztuśne.

Czosnek jest dobry na wszystko?

Według naukowców – to jeden z najbardziej skutecznych naturalnych antybiotyków. Spożywanie każdego dnia jednego ząbka czosnku może nas uchronić przed niejedną chorobą. Czosnek obniża ciśnienie krwi, ma też właściwości antynowotworowe, zwalcza infekcje, hamuje rozwój bakterii. Najzdrowszy jest czosnek surowy; najbardziej jest skuteczny, kiedy rozgnieciemy go na dziesięć minut przez spożyciem – wówczas uwalniają się najcenniejsze jego składniki. Można go również spożywać w formie nalewki, np. na bazie czystego alkoholu lub octu winnego z dodatkiem miodu. Spożywanie czosnku przez osoby chorujące na nieżyt żołądka czy dolegliwości wątrobowe powinno być konsultowane z lekarzem.

Seniorze, jedz zdrowo i lekkostrawnie

Dbanie o odporność jest kluczowe w przypadku diety „antykoronowirusowej”. Należy jednak pamiętać, że w przypadku osób starszych równie istotna jest dieta lekkostrawna, oparta na niskokalorycznych i mało przetworzonych produktach. Warto wiedzieć, że pięćdziesięciolatek ma średnio o 30 procent mniejsze zapotrzebowanie na energię niż trzydziestolatek.

O ile młody organizm bez problemu poradzi sobie z tłustą golonką popijaną colą, to w przypadku osób starszych może się to skończyć kilkudniowy bólem żołądka czy wątroby. Żeby wzmocnić metabolizm oraz poprawić trawienie lepiej jest zrezygnować z tak wysokokalorycznych produktów, zmienić metody przygotowywania dań oraz dbać o systematyczność pór posiłków. W praktyce oznacza to spożywanie 5-6 lekkostrawnych posiłków dziennie w regularnych odstępach – co 3-4 godziny; potrawy powinny być świeże, nieodgrzewane, owoce i warzywa trzeba obierać ze skórek – dobrze jest je spożywać w postaci przecierów lub duszone, ostatni posiłek powinien być spożyty na 3 godziny przed snem, w ciągu dnia między posiłkami należy pić dużo wody mineralnej i ziołowych herbat.

Od tych produktów trzymaj się z daleka

Kluczem do osiągnięcia wysokiego cholesterolu, nadciśnienia czy też cukrzycy jest jedzenie chociażby chipsów, picie słodzonych napojów, czy też spożywanie wszelkiego rodzaju fast foodów. O to jednak seniorów nie podejrzewamy. Podobnie jak o to, że dają

się skusić na różnego rodzaju konserwy mięsne, zupki w proszku czy gotowe sosy w torebce.

Na nich, szczególnie na osoby po 60. roku życia czyha jednak więcej „żywieniowych niebezpieczeństw”. Powinni unikać jak ognia potraw smażonych; o wiele zdrowsze są wszelkie dania przygotowywane na parze lub duszone. Kiepskim pomysłem jest dla nich śniadanie czy kolacja, gdzie na stole pojawią się kanapki z pieczywa na zakwasie, a do tego tłusty, żółty ser (lub pleśniowy)

To nam wyjdzie na zdrowie

Tutaj Ameryki nikt już nie odkryje. Podstawą prawidłowej diety dla seniorów powinny stanowić warzywa i owoce – minimum połowę przyjmowanych pokarmów w formie samodzielnego dania, czy jako dodatku lub przekąski. Pamiętajmy, że już dwie szklanki soku mogą stanowić dwie z zalecanych dziennie pięciu porcji warzyw i owoców. Warto w codziennym jadłospisie uwzględnić jedną porcję (ok. 100-150 g) mięsa (najlepiej cielęcina lub drób) lub ryby.

Przyprawy lepiej zastąpić ziołami, które są łagodniejsze, a ich umiejętne stosowanie znacznie poprawi smak przygotowanych potraw. Warto także ograniczyć ilość soli, która podnosi ciśnienie krwi. Ograniczenie soli obniży je oraz uchroni przed rozwojem nadciśnienia tętniczego.

Trzeba też pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Lekarze zalecają picie ok. 2 litrów wody dziennie – najlepiej mineralnej o wysokiej zawartości wapnia. Dobrym rozwiązaniem są również domowe kompoty (bez cukru).

Coraz więcej osób dostrzega także zbawienne właściwości miodu, który powinien być obecny na każdym stole.

Jeśli do odpowiedniej, zbilansowanej diety dodamy spacery zamiast siedzenie przed telewizorem, dbałość o prawidłowy sen oraz codzienny uśmiech, to życie seniora może się okazać zupełnie przyjemne. Nawet bez golonki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski